Skip to main content

La tradició de Pasqua

Queda poc menys d'un mes per entrar de ple en la Setmana Santa, el període que rememora la mort i resurrecció de Jesucrist segons la tradició cristiana. Coincideix també amb la fi de les 7 setmanes de Quaresma, quan tradicionalment es realitzava un període d’abstinència d’un gran nombre d'aliments.

Existeixen tradicions diferents per celebrar la Pasqua (el conillet i els ous de Pasqua, processons solemnes...). Però avui ens centrarem en la més dolça i la de casa nostra: la Mona de Pasqua.

D’on ve la tradició de la mona de Pasqua?

Segons marca la tradició, per Pasqua els padrins regalaven als seus fillols/es un pastís com a símbol de protecció. Aquest pastís, que era similar a una coca amb forma de corona, portava tants ous durs com anys tenia l’infant i així es repetia any rere any fins que aquest arribava als 12 anys d’edat.

La mona es lliurava el Diumenge de Resurrecció. El Dilluns de Pasqua era el dia que la família i/o els amics es reunien per menjar-la plegats, normalment a la masia o la muntanya. Aquest és el principal motiu pel qual aquest és un pastís que no necessita nevera per mantenir-se en bon estat.

Avui en dia, aquesta tradició segueix molt arrelada a casa nostra. Si bé és cert que la tipologia de pastissos ha anat evolucionant i que en podem trobar molts tipus que compleixen la funció de mona, l’hàbit d’anar a menjar-la al camp segueix vigent.

Tipus de mones actuals

La tradicional Mona d’Ou, elaborada amb base de coca, ja no incorpora un ou dur per any, però sí que en trobem de diferents capacitats (2 ous, 4 ous, 6 ous...). Pot anar decorat amb fruita confitada o només sucre.

Un altre tipus és la Farinosa. Una coca en forma de pastisset gegant, d’uns 40cm aproximadament, que va farcida de cabell d'àngel.

forn sant salvador mones

Existeixen també mones més actuals, que s’elaboren amb una base de pa de pessic, mantega i/o xocolata. Alguns exemple serien les més clàssiques, com la Mona de Fruita o Mantega, o més modernes, com la Mona de Trufa Cuita o de Nata, que van farcides de diferents melmelades.

A Forn Sant Salvador, a més, elaborem dos tipus de mones especials per persones diabètiques, pensades especialment per aquelles persones que tenen limitat el dolç dins de les seves dietes: són una Mona de Fruita i una Mona de Xocolata.

A més del seu sabor, la decoració de les mones és cada vegada més important: s’adornen amb plomes i pollets, fruites confitades, i quasi sempre van acompanyades d’ous o altres figures de xocolata.

Ous i figures de xocolata

Els tradicionals ous durs han anat evolucionant i, en l’actualitat, s'acompanyen d'ous de xocolata. En pots trobar de tot tipus de xocolates (negra, blanca, amb llet) i de totes les mides que puguis imaginar.

forn sant salvador figures xocolata

A més dels ous, cada vegada és més habitual trobar elaboracions de xocolata que representen els elements que estan de moda: dibuixos animats d’actualitat, elements esportius, escenes de pel·lícules… i tot el que puguis imaginar es pot plasmar en una figura de xocolata per acompanyar la mona.

I com que diuen que “per gustos, colors”, a Forn Sant Salvador et donem la possibilitat de personalitzar la teva mona amb una figura de xocolata única. Com? Només cal que ens portis una fotografia i nosaltres l’elaborarem amb xocolata.

Molt bona mona a tots!