
La castanyada i els panellets
Quan arriba la tardor i el paisatge es tenyeix de tons càlids, significa que la Castanyada és a prop.
Es tracta d'una tradició a casa nostra que se celebra la vigília del dia de Tots Sants, l’1 de novembre: una data on es fa un record especial a aquelles persones que ja no estan entre nosaltres.
Per la Castanyada, la tradició gastronòmica hi té un paper important. És costum menjar productes típics de la tardor, com les castanyes (normalment cuites en brases i que es poden trobar en diferents punts de la ciutat i que s’acompanyen amb vi dolç o moscatell), els moniatos, les carbasses o els panellets.
Els panellets
Si algun aliment no pot faltar a Catalunya per aquestes dates són els panellets, ja siguin comprats a la pastisseria o preparats a casa en família. També són típics a l'Aragó i les Illes Balears.
Es tracta d’uns dolços, normalment amb forma rodona, elaborats tradicionalment amb ametlla, sucre i ou; tot i que actualment els pots trobar de tants sabors com puguis imaginar: xocolata, coco, maduixa, cafè... A casa nostra, ara i des de sempre, els més demandats són els panellets de pinyons: amb la mateixa base d'ametlla però recoberts d'aquest fruit sec.
La tradició de la Castanyada
Es creu que la tradició de menjar castanyes i panellets ve de les matinades de la nit de Tots Sants, durant les quals familiars i amics es reunien per tocar les campanes de l'església i recordar així els seus difunts.
Tant les castanyes, els moniatos com els panellets són aliments amb molt de contingut energètic que els permetien realitzar aquesta activitat durant tota la vesprada. Altres teories afirmen que aquests aliments eren una ofrena i, que al ser aliments de llarga durada, els acompanyaven en el seu viatge cap al més enllà.
Sigui com sigui, les tradicions de culte han anat canviant al llarg dels temps. Actualment, encara són moltes les famílies es reuneixen durant aquestes dates per anar al cementiri a portar flors i reunir-se amb els seus.